A TC ajánlására megnéztem ezt a filmet:
American Factory
Sajnos előtte végigolvastam a kritikát, így nyilván befolyásolt.
Nem száraz dokumentumfilm, nincs narrátor, mindent szereplők mondank el, inkább rendes játékfilm hangulata van. A Wikipedia szerint 2 éven át forgattak, a szereplők valódi munkások.
( https://totalcar.hu/belsoseg/2020/02/01/filmajanlo_az_amerikai_gyaregyseg_american_factory/ )
Ha megnézné esetleg valaki szívesen hallanám a véleményét.
Megnéztem, kritikát nem olvastam.
Nekem tetszett a film. Vélemény? Hát szerintem több aspektusa van a filmnek. Amúgy a kínai munkaidőről már tudtam előtte, egy kínai származású kollégám meg is erősítette, hogy még a szoftver iparban is él a 996-os szabály. 9-től 9-ig heti hat nap. SZámomra ami furcsa volt inkább, hogy jobban megérte kínai cégnek USA-ban felhúzni egy gyáregységet és ott gyártatni amerikaiakkal, mint egy hazai cégnek. (Valószínű a szakszervezet miatt)
Nekem a film üzenete az volt, hogy nem versenyképes egy nyugati gyár termelése a kínaihoz képest - legalábbis ami a munkaerőt érinti.
A helyben gyártott üveg amerikai termék, a válallat tulajdonosa lényegtelen. Talán mert a vevőik amerikai autógyárak. Gondolom helyben lehet a nyersanyag, nincs vám, szállítás, vagy ki tudja... Esetleg adókedvezmény, kormányzati támogatás, vagy ebben az első 4 évben a növekedés a cél, majd az 5-ikben a kialakult vevőkör biztos tudatában elviszik máshova a gyártást, stb, stb...
Szerintem nem lényegtelen, hogy ki a tulajdonos. Hisz épp amerikában is van sok autó gyártó, és mint írod én is ugyanazokat az előnyöket látmám, hogy nyersanyag, vám stb. Ráadásul többségében helyi erőforrással gyártattak, ugye amerikai állampolgárokkal. Az meg a hazai és külföldi befeketetőnek is kb. ugyanannyiba kerül. Nekem ebből inkább az jön le, hogy amerikai tőke is megvalósíthatta volna ugyanezt, valószínű egyszerűbben és olcsóbban, mint egy kínai befektető, de jövedelmezőbb helyre tolják a pénzeket. Mint elhangzott, az amerikai cég egycsapásra veszteséges lehetett volna, ha megalakul a szakszervezet, azaz nem nagy haszonkulcs lehetett a terméken.
A végső megoldás meg az automatizáció, és akkor meg aztán szinte tök mindegy, hogy melyik országban történik a gyártás. Na, itt lehet majd a nyugatnak előnye.
De azzal nyilván egytértek, hogy a nyugati gyártás nem versenyképes a kínaival, de ez így van kb. 20 éve. Másik oldalról amit csinálnak, azt csak olyan elnyomó gazdaságban megvalósítható, mint kína. havi 4 nap szabadnapjuk van és a pályakezdőknek talán nem is jár fizetett szabadság, vagy max 1-2 nap.