Olvastam, de az eredetit meg nem, tul hosszu es nem volt idom ra.
A csoka ferdit kicsit. A dizeleknel csak a co2 kibocsatasrol beszel, de nox kibocsatasban is magasabbak es koromban is. Bar ezen a teren a turbos benzines talan rosszabb. 
A mild hibrideknek en sem latom sok ertelmet, bar volvo allitja, h a 24V-os rendszeru hibridjeik 1l/100km-el is csokkentika fogyasztast, de en is ugy gondolom,h ez rovidtavu megoldas naluk is.
A nox drasztikusan csökkent az adblue-nak hála.
Benzinmotorra 0,06 gramm/km, dieselre 0,08 a határérték. Gyakorlatilag nincs különbség bár %-osan nézve valóban 25% is lehet.
Koromra ugynaz a határérték (0,0045 pM) tehát ha ide optimalizálnak a gyártók, akkor nem rosszab, nem jobb a dieselnél egy gdi motor.
Úgy, ahogy írod. Gyakorlatilag sokkal komplikáltabb már nem is lehetne egy dízel motor.

Őszintén szólva én nagy jövőt nem látok a tisztán benzin vagy dízel üzemű autókban. A dízel bár igaz, h eléggé "megzöldült", de akkora negatív reklámot kapott, h nyugatabbra erőteljesen visszaestek az eladások. Ez meg a következőket vonja magával:
1, a gyártók nem fogják tovább fejleszteni, mert az bizony drága. És ha nincs aki kifizesse, akkor kidobott pénz
2, közép és hosszabb távon várom a szervizelés drágulását is, hisz egyre kevesebb van belőlük, akkor alkatrészből is kevesebb kell, szakemberből is.
A többit meglátjuk. Abban a csávónak igaza van, h hiába lenne most már jobb a dízel, ha mára szitokszó lett. Ráadásul Svájcban úgy rémlik, hogy 30% a dízel autóknak euro 6d temp, a többi régebbi. Akkor milyen ez az arány máshol? Azaz, amit mondasz, az a modern dízelekre igaz, és az az állomány egy kis részét teszik ki. A régebbiek meg a határértékek többszörösét engedik ki. És az is közel biztosra vehető, hogy abban a technológiában nincs már több, mert fejleszteni sem nagyon fogják. A határértétek meg biztosra vehetően csökkenni fognak. Szerintem a kör ezzel be is zárult.
Amugy en azt is latni velem, h a dizel mara inkabb mar csak a suv/terepjaro/pickup kategoriaban van jelen. Kerdes,h meddig. Nem tudom lattad-e a tesla pickup bemutatot. A ford f150et ugy huzya el emelkedon, mint Floki a labtorlot. Mellette porschet evett reggelire es 1.5tonna a terheletosege. Jo, nem szep, de muszaki szemmel mindent ut.