Az info tv szerint magáncélra bárki bármit bármikor közterületen. Akkor is ha fotón pl rajta van a kerted. DE! nem publikálhatod, nem használhatod másra, egyetlen kivétel van, a művészi alkotás. Ráadásul fentieket csak akkor, ha "felismerhető módon" rögzíted.
Mondjuk a törvényjavaslatban nem ez van, hanem a rögzítésről szól. Pont ez a lényeg.
"Haviszont a drón olyan felvételt készít, amelyen más lakása, egyéb helyisége, az azokhoz tartozóbekerített helye, vagy az ott tartózkodók láthatóak, a pilóta magánlaksértés szabálysértése miattvonható felelősségre."
meg ugye ez is benne van, amit mondasz, de ez bűncselekmény:
"A módosítás bűncselekményként rendeli büntetni azt, aki pilóta nélküli légi jármű jogosulatlanhasználatával más lakását, egyéb helyiségét, vagy az ezekhez tartozó bekerített helyetmegfigyeli, illetve minősített esetet jelent a megfigyelés során készített hang- vagy képfelvételnagy nyilvánosság számára történő hozzáférhetővé tétele"
Azaz, ha nincs engedélyed, de van képfelvételed, akkor magánlaksértést követtél el, feljelenthető vagy. (Persze, értem én, hogy nehéz téma. Mert mondjuk én kifigyelem, hogy te kamerás géppel repültél az ingatlanom felett engedély nélkül. De akkor nekem kell-e bizonyítani, hogy készült-e felvétel? Hogy?)
A helyes törekvések:
- Ne sajátíthassa ki valaki az adott légteret 30 napra.
- Legyen mindneki online. És On-line értesíthető. Egy műveletben lévő mentőhelikopter ne azzal foglalkozzon, hogy ki merre repked éppen, hanem kapjon elsőbbséget és mindenkinek csitu van addig. Legyen az áruszállít drón, permetező, vagy akármi.
- A szabályozás regisztrációs része nem az átlagpolgár ellen szól hanem az üzemszerűen betörésre, lopásra, csmpészésre, drog terjesztésre , terület figyelése hatósági kiszállás ellen, stb használt felhasználók ellen. Valszeg ez a vezérlőelv.
Valami olyasmi kellene, hogy megosztott légtérhasználat, magassághoz kötni, 250g alatti. Mint mindenhol másutt.
Szerintem ez simán bonyolultabb ennél, ugyanis bármikor nyomtatok 3D nyomtatóval drónt. A legnagyobb jóindulattal eljárva is bűntethető lennék ez esetben a jelenlegi javaslat szerint, mert nem lesz regisztrációs szám, meg sok egyéb bizonyítvány, ami a videóban is elhangzik, hogy elvárnak. Sőt, még a gyártók sem fogják a rendelkezésre bocsátani, hisz az adott modell akár már kifutott is lehet.
Az megint más, hogy a valószínűsíthető vezérlőelvet a gyakorlatban mire használják. Én meg nem hiszek az állam jóindulatában.

Ki tudja, hogy később mit mire használnak majd fel. Meg amúgy is értelmetlen, mert drünt nem csak boltban lehet venni, ahol majd feltételezhetően kapásból regisztrálni kell az új gépek esetében. Bár ez is hagy nyitott kérdéseket. Veszel egy drónt ajándékba, akkor az kinek a nevén lesz? Gyerekén lehet? Mi van, ha külföldön veszed? Stb-stb.
A lényeg, hogy szerintem aki illegális dologra akarja használni a drónt, az ezután is tudja, míg a többi felhasználót (a többséget), akik amúgy is normálisan használnák, azokat meg szivatja. Na, pont ezért nem kellene ilyen, hanem valami ésszerűbb.