Lazuló > Főzősarok, gasztronómia

Szabadtűzön

(1/36) > >>

ni_lovag:
Itt a szabadtéren elkészíthető ételekről legyen szó, akár bográcsban, akár tárcsán, vagy nyárson készült. :oke:

ni_lovag:
Tegnap egy hagyományõrzõ rendezvényen tanultam egy nagyon egyszerû receptet:

Víz, kevés só, és liszt-akár fehér, akár rozs- felhasználásával készíteni kell egy keményebb-kb. mint a házi levestészta- tésztakupacot.
Ezt után nagyjából tyúktojás méretû gombócokra kell szedni, kicsit hagyni "érni".
Utána szigorúan borospalackkal laposra kell hengergetni.
Tárcsán olaj/zsír nélkül kívánt keménységûre sütés után akár lekvárral, akár kõrözöttel elfogyasztandó, egy pohár borral leöblítendõ.

Mi szalonnás-hagymás-fûszeres juhtúróval ettük, eszméletlenül finom! :nyalcsorg: :nyalcsorg: :nyalcsorg:

Emellett bográcsos ételek mellé kiváló, sõt, a gyerekeket is be lehet vonni a készítésbe! :oke:

Íme az eredmény a fõalsegédkuktahelyettes közremûködésével:

ni_lovag:
A tegnapi fõfogásunk az Áldos:
 A magyarság õsi áldozati étele. A ?feláldozott? állat apróra vágott húsából készült, zöldségek, friss fûszerkeverék (például gyömbér, fahéj és szerecsendió) hozzáadásával. Szokás megkülönböztetni rövidlevû és hosszúlevû áldosokat (azaz pörkölteket és leveseket).

Ahogyan készítették: végy egy üstöt, töltsd azt meg friss vízzel, vess bele apróra vágott vöröshagymát, s forrald fel. Mikor lobog, vesd belé a húst, majd késõbb a zöldségeket, fûszereket. Ezért az áldos alapanyagait mindig szabadtûzön, vízzel telt bográcsban fõzték össze (víz, tûz, föld, fém, levegõ, fa). Harmóniát kívántak létrehozni az állat- és növényvilág között (a feláldozott állat apróra vágott húsa és összevágott növények) és az égi (virágok) a földi (földön lévõ növények, például gabona vagy káposzta) és a földalatti világ (például hagyma, só, föld alatt kifejlõdõ gyökeres zöldségek) termékei között.
Az Áldost  ilyen edényben illik megfõzni:

ni_lovag:
Bogaáldos:

Hozzávalók:
800g szarvashús
200g vöröshagyma
200g szarvasbelsõség 5
0g fokhagyma
100g vargánya
2 liter száraz fehérbor
100g rókagomba
 200g kefir
100g sárgarépa 2 evõkanál méz
100g gyökér
1 ek reszelt citromhéj
50g szarvasgomba
1 kávéskanál reszelt gyömbér
2 evõkanál körömvirágszirup
1 kk fahéj
só, bors, sáfrány
1 kk õrölt csillagánizs
3 evõkanál citromlé

Elkészítés:
Apróra vágott vöröshagymára és fokhagymára ráöntjük a bort. (bográcsban vagy nagyobb fazékban készítjük) Hozzáadjuk a kockára vágott húst, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk majd csökkentett hõmérsékleten gyöngyözve fõzzük. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a mézet, citromreszeléket, gyömbért, fahéjat, csillagánizst, karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, felszeletelt vargányát, rókagombát, a vékonyra vágott szarvasgomba felét, és az összevágott belsõségeket. Mielõtt levesszük a tûzrõl, hozzáadjuk a citromlevet, a maradék szarvasgombát, a sáfránnyal összekevert kefirt, megszórjuk körömvirággal és tálaljuk.




Üstönyök (rövid levû áldos, gyakorlatilag pörkölt, a fõzés ugyanaz, mint az áldosnál, csak a levét elforraljuk, a húsmennyiség egyötöde az apróra vágott vöröshagyma, ami a sûrû lé alapja.)

Csepel-szigeti csirkeüstöny, hagymafüves monyáddal

Hozzávalók:
avar áldosgyöket (ízesítõ koncentrátum)
A gyöket elkészítése: az összetevõket megtisztítjuk, apróra vágjuk, összekeverjük. Zárt sütõben vagy fedeles edényben tûz fölött enyhén hõkezeljük. Vigyázva, hogy ne égjen oda, hogy csak kissé összeessen a növények rosttartalma a gõzben. Rövid hûlés után kõmozsárban addig zúzzuk, amíg krémes állagú nem lesz.
Tartalmaz: egy gyömbérgyökeret, lilhagymát, fokhagymát
fél sárgarépát
negyed cékla, koriander
hatod citromhéj, citromlé
ötöd bazsalikom, friss citromfûlevél, bors
huszad fahéj, szegfûszeg, csillagánizs, rózsaszirom, só, pipacsvirágszirom.
só, liszt, reszelt citromhéj, tojás, méz, petrezselyem
feldarabolt csirkehús, bors, sáfránygyömbér, kömény, koriander(hungyök)
tejföl, fehérbor, friss gyömbér, vöröshagyma ,fahéj, metélõhagyma (hagymafû)

Elkészítése: mint a rövid levû áldost, köretnek lisztbõl és tojásból monyádot (galuskát) készítünk, amelynek masszájába összevágott, friss hagymafüvet keverünk. Az üstönyt találás elõtt friss gyömbérrel és gyökfûvel szórjuk meg.

A tegnapi "nomádkonyha":

Yeti:
Drága lovag, ez egy nagyon jó ötlet ez a topik, ráadásul ezek az õsi magyar étkek engem mindig is érdekeltek.  :oke:
 

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése