Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - attis

Oldalak: [1] 2 3 ... 288
1
Sport / Re:Minden, ami foci!
« Dátum: 2021 Június, 13, 21:29:53 pm »
Na meséljetek, én dolgozom nem tudom nézni, mi volt tömören? :csodalkozik:


Élőben láttuk ahogy meghal a dán válogatott középpályása a mérkőzésen :(
Akció végén kocogott vissza, szétesett a mozgása, elesett, nem mozdult.
kb 15 percig küzdöttek érte, látszott ahogy nyomják a  mellkasát (staying alive), majd defibrillátorral kiütik utána tovább nyomkodják...

https://index.hu/sport/futball/2021/eb/2021/06/13/europa-bajnoksag-christian-eriksen-maganal-van-beszel-es-mosolyog-szivmegallas-dania-finnorszag/

Engem sokkolt.

2
Sport / Re:Minden, ami foci!
« Dátum: 2021 Június, 13, 09:20:19 am »
Hát egy darabig látja az ember azt a képet, amint fönnakadt szemmel fekszik ott, mint egy fadarab.
Reméljük megússza következmények nélkül.
Olvasom, hogy nekiestek a Bognár Gyurinak az “érzéketlensége” miatt. Én nem éreztem érzéketlennek. Mondjuk az én EQ-m nem túl magas asszem, lehet nem számít én mit mondok.

Dánia-Finno

Bár ne néztem volna élőben :(
Nem tudom mi az eljárás, bemennek az öltözőbe és végigkérdezik a  játékosokat, vagy az edzőket, hogy folytatják-e? A sokk után simán elképzelhető, hogy egy ember órákig csak olyan választ tud kataton hajtogatni: nem tudom, nem tudom, nem tudom...

Ami nem tetszett benne: információk hiányában a  stúdióból volt megmondóember.

Tulajdonképp őrült szerencséje volt, ha edzésen történik nem biztos hogy van ott egy defibrillátor.


3
Sport / Re:Minden, ami foci!
« Dátum: 2021 Június, 12, 18:53:53 pm »
Dánia-Finno

Bár ne néztem volna élőben :(

4
Kávézó zamatos témákkal / Re:Ezermester
« Dátum: 2021 Június, 11, 18:19:07 pm »
Utoljára 2019-ben használt motort előhalásztam, lefújtam róla  a port, tettem bele benyát, aztán első rántásra pöcc-röff  :oke:
Yamaha rulez  :oke:

5
Nubira/Lacetti/Cruze / Re:CRUZE tapasztalatok
« Dátum: 2021 Június, 09, 21:45:28 pm »
Sziasztok!
Már 9 éve lassan egy Cruze 2.0D 163Le tulaja vagyok, de pár dolog nem hagy nyugodni. Mindjárt meglesz a 300e km benne. Konkrétan egyszerűbb felsorolni, hogy mihez nem kellett hozzányúlni. Olvasgattam a fórumot, de nem nagyon találtam 1:1 jellegű dolgot.

- A leginkább idegesítő probléma, hogy 18 fok lesz kint és megpusztul a kocsi. Amint 17 fok, vagy alatta, rögtön felébred. 18 fok, vagy felette konkrétan morgósabb is a hangja, plusz finoman nyomod a gázt és semmi semmi, aztán akkorát ugrik, hogy onnan már megy szépen..nem szimpla turbólyuk, mert 17 fok, vagy alatta a hagyományos értelemben vett turbólyuk van = lassan tölt be. Itt viszont konkrétan, ha klíma is megy, hiába a 360NM nyomaték..egy 3 hengeres is erősebb nála.. 17 fokban, vagy alatta egyszer sem jött elő a hiba. Ez viszont új kora óta jelen van, de még garis időszakban sem tudtak vele mit kezdeni, azóta sem. Cseréltem MAF (1:1 gyári új) szenzort, ettől javult, plusz ami még minimális javulást hozott, az a MAP (utángyártott német Bosch, nem török) szenzor csere. Egyik sem volt hibás, csak nem hagyott nyugodni…tempomattal is pl 130-ra beállítva nem reagál 122-ig..utána megugrik és visszagyorsít, majd visszaveszi a gázt és konkrétan elszáll megint az erő és ez megy. (Mentem vele most nemrég úgy, hogy változott a 17-18 fok egy 30km-en keresztül. 17 fokról 18 lett, már késett a gázreakció, amint 17, rögtön jó és ez ment végig..). Ha rögtön padlót nyomok, akkor azért arra reagál, nem késik, de ez nem életszerű. Teszt jelleggel a MAF szenzort lehúzva, hibátlan lesz ekkor is, magyarul tud egy vészüzemben normális is lenni.
- Motor remegés eleinte 1900-2000 között, most már 1500-2000 között..ekkor kormol is (2 injektor teljesen új (gyári, márkaszervizben történtek a cserék) már benne /sajnos nem tudtam 4-et egyszerre venni/, mert anno lánccserénél nem sikerült sérülés mentesen kiszedni, a felújítás után meg nagyok voltak a korrekciós értékek, viszont a megmaradt kettőt meg ki fogom cserélni a közeljövőben, plusz egyik elektronika azt mondta, hogy nem akar tovább létezni), plusz alapjárat se a legtökéletesebb, ingadozik. Kettőstömegű kompletten cserélve (2 gyári volt már benne ,meg 2 utángyártott az élete során).
- Hidegben/melegben, de leginkább regeneráláskor (amikor meg kis gázadásra is ránt, gázelvételkor meg szintén ránt, szóval biztosan regenerál) pl ha nem a leginkább ideális helyen és időben jön rá az “ötperc” és körforgalomba hajtok be, vagy kuplungot kinyomom, akár 650-re is leesik a fordulat, pattog, azonban klímával sem ritka, regenerálás nélkül is (ekkor pulzál a venni fordulata, meg pislákol a fényszóró is). A magasnyomású a tesztek alatt megtartotta a nyomást.
- Ja és a szintén meleg időhöz köthető, konkrétan télen, hidegben 7-800km lazán megy 2 regenerálás között, városi használat esetén 6-700, nyáron meg a max, amit ki tudok hozni az 400km, de az a teteje.

Márkaszervizben, plusz jártam már nem kevés szervizbe, is csak tippek, de ilyenekkel még nem találkoztak ilyen motornál, ezért a tanácstalanság. Amúgy meg szeretem a kocsit, mivel ideális körülmények között azért nem megy rosszul.

Amit biztos tudok (0 hibakód), hogy EGR nem nyit annyira, mint kéne (még nem volt bontva, max, ha a lánccserénél a szelepfedél bontás miatt nem volt útban (elvileg nem..)), volt még anno gariban turbó és motorvezérlő csere, szívósorral együtt. Nemrég le volt szedve a turbó, megelőzés miatt, de csak kormot kellett kiszedni belőle, nem volt baja. Intercoolert szedtem is már ki, nincs sérülés rajta, nem egyedi eset, a cooler cső repedés, de kapott új csövet. Nem fúj ki, de tippre valami szenzor játszadozik, mert ez a hirtelen 1 fok plusz és már döglik ez lehetetlen, hogy a “meleg” miatt lenne bármi sűrítés probléma. Ha 40 fokot hasonlítom a 18-hoz, akkor persze, erőtlenedik, de így..EGR hűtő és környékén a visszavezető cső le lett szedve és nem volt vészes a korom lerakódás, plusz elvileg fojtószelepnél is belenéztek és nem volt vészes ott se. DPF egyszer manuálisan le volt szedve és tisztítva (nem otthon), de ez csak egy megelőzés volt, egyébként gyári még, de mindig figyelve volt a regenerációs folyamat.
A fenti problémák közül valaki tapasztalt már hasonlókat?
Köszi előre is!

Üdv!
Hozzászólni érdemben igazán nem tudok, csak az irodalom alapján a motor remegése, a megtorpanások, majd hátba rúgások rendesen nyírják a 2tömegűt. Az nem életszerű, hogy 70-80e km után cserélni kelljen. Bár nyilván használatfüggő.

6
Zöldterület / Re:Kerti növényekkel kapcsolatos munkák
« Dátum: 2021 Június, 08, 08:47:32 am »
Közben ázik a bodzaszörpnek való. Egyesével tépkedtem vágtam szét vagy 60 virágot a tetűk eltávolítása érdekeben.
Hamupitécskének éreztem magam  :sunyi:

7
Zöldterület / Re:Kerti növényekkel kapcsolatos munkák
« Dátum: 2021 Június, 08, 08:40:49 am »
Okulásul:

Kezdeményező voltam, próbáljuk ki a természetes védekezést. Jó sok helyen írnak szódabikarbóna, cukor, ecet, szappan megfelelő keverékéről, hogy az milyen jó tetű ellen.
Találtam többet, kiválasztottam azt, amire jó sokan lelkendeztek, hogy mennyire szuper, még hivatkoztak is rá mindenfelől.
Hát nem az.
Konkrétan szinte leégette  a fél körtefámat, még az alatta levő paradicsom is megsínylette.
Ezek egyszerre ilyen biopicsák, meg fotelkertészek szerintem.
Kerülendők!

Szóval elmentem a 'bótba és vettem Mospilan-t, ami ugyanannyiba kerül, mintha én kutyulnám - pedig eurofamilys hozzávalók - aztán megszórtam ma hajnalban a vegetációt. Kapot fél deci káliszappant is 10 literenként. 7-14 napa a várakozási idő, még simán benne leszünk. 'Zőccségen csak 3 nap.


8
Kávézó zamatos témákkal / Re:Jó tudni!
« Dátum: 2021 Június, 05, 15:14:52 pm »


BTW: javaslom nézz utána mi a különbség a génmanipuláció és az mRNS között, mert zavart érzek az erőben. :)

A világ mentalitására hoztam példaként, nem a technológiák összemosására. Elutasítjuk a GMO-t, de a szörpbe kevert idegméreg az mehet. Mert nem éri el a határértéket. Kivéve ha a gyerek kettőt iszik, meg nyal hozzá egy jégkrémet is...9
Sport / Re:Minden, ami foci!
« Dátum: 2021 Június, 05, 08:19:44 am »
Tegnapra sajnos későn ébredtünk, így már nem kaptunk jegyet. Úgy néz ki tendencia, hogy a válogatott meccsekre teltház van.
Van olyan kollegám, aki már a pólót, zászlót is beszerezte. Mondta hogy megy a fiával, de nem csak a meccsre, hanem rendesen már Hősök terétől vonulni is.
Ki nem néztem volna belőle, öltönyös, kézzel varrott bőrcipős figura   :oke:

10
Kávézó zamatos témákkal / Re:Jó tudni!
« Dátum: 2021 Június, 05, 08:15:44 am »


Mi nem rég jöttünk ki Svájcba kirándulni. A magyar-osztrák határon volt egyedül ellenőrzés, de még az ablakot sem kellett lehúznom. Intett, hogy haladjunk. :) Ő volt az egyetlen ember, akivel találkoztunk határnál. Sem Németországban, sem Svájcban nem volt még ember sem az átkelőnél. Tudom, biztos ez is a magas magyar átolottság és vakcínakártya miatt van.  :hahota: Itt Svácjban meg kb. szabadon lehet menni bárhova, a helyieknek sincs kártyájuk. (még kártyára sem futja nekik  :rohog:) Visszafelé tervezünk Ausztriában is kirándulni, szerintem ahhoz sem fog kelleni a kártya. Meg szerintem a magyar határ átlépésénél sem. Szóval hiába van, tőlem eddig még sehol, senki nem kérte. Tudom, hogy van pár hely otthon amihez kell otthon: meccs, uszoda, mozi, szállás, stb. De pl. legutóbb tőlünk a szálláson sem kérte senki a kártyát, pedig hivatalosan kellett volna... A jövő héten Somogybabodban sem fogják kérni  :kacsint: Amúgy is ez kb. azért van, mert csak kevesen mentek volna oltatni. Kell a népnek, hogy lám ér is valamit, ha már kötelezővé nem tehetik az oltást. :) Mindenesetre én kiváncsian figyelem külföldet is, hogy merre halad a világ kártyák, oltások tekintetében. Meg jobb is ezt személyesen megtapasztalni. Mivel ha csak internetről értesül vagy helyi ellenőrzéseket lát az ember, akkor azt hiheti, hogy minden ellenőrzés alatt áll. Közben meg...

Igen ezt én is tapasztaltam, a határellenőrzés szöges ellentétben áll gk-val azzal ami kommunikációt hall az ember. Ugyan megállítottak, ellenőrizték a személyit,  kérdezték, hogy hova, majd a "transit" varázsszóra csak intettek mind  a Szlovák és a Cseh határon is. Több alkalommal is az elmúlt hónapokban. Ellenőrizni meg nagyjából lehetetlen, hogy hova mész, illetve akár mobil követésel is lehetne, de minden egyes emberre érvényes bírói végzéssel? És ha kikapcsolom?  Reptéren ugyanakkor komolykodnak - ahogy hallom, de nincs saját tapasztalat.

Magamba szállva:
- Amikor átlépem a határt annak örülök, hogy nem kekeckednek.
- Amikor bemegyek a stadionba akkor meg annak, ha nem ontják magukból a kórokozót a köröttem levők (tudom, hogy elvben fertőzhetnek, de a gyakorlatban alacsony a kilihegett szám)

Ez attól függ, hogy milyen oltást kapott, és hogy reagált a szervezete. :) Ha Sinopharm, akkor legalább a hit megvan az oltottban, hogy védett.  :hahota:

Vagy akár BionTech, de a 4-8%-ba esik. Tudjuk, hogy nem 100%-os a védelem.
Érdekes amúgy a világ. A génmanipulált kaját elutasítjuk, az mRNS vakcéna meg korszerű, a hagyományos shinopharm meg szar, bár egész életünkben ilyeneket kaptunk.
Mivel te oltásellenes vagy én meg oltáspárti, úgysem győzzük meg 1mást.
Amúgy a hepatitis, meningococcus (agyhártyagyulladás), BCG, stb elleni oltások is mind-mind elölt/inaktivált kórokozót tartalmaznak - tudtommal.

ui: volt olyan készítmény, ami feleségemnél pont ellentétes hatás váltott ki, mint amire való. Azt mondták a dokik, ő az egy a 10 millióból, 'oszt ennyi.

11
Kávézó zamatos témákkal / Re:Jó tudni!
« Dátum: 2021 Június, 04, 09:16:37 am »


Mi nem rég jöttünk ki Svájcba kirándulni. A magyar-osztrák határon volt egyedül ellenőrzés, de még az ablakot sem kellett lehúznom. Intett, hogy haladjunk. :) Ő volt az egyetlen ember, akivel találkoztunk határnál. Sem Németországban, sem Svájcban nem volt még ember sem az átkelőnél. Tudom, biztos ez is a magas magyar átolottság és vakcínakártya miatt van.  :hahota: Itt Svácjban meg kb. szabadon lehet menni bárhova, a helyieknek sincs kártyájuk. (még kártyára sem futja nekik  :rohog:) Visszafelé tervezünk Ausztriában is kirándulni, szerintem ahhoz sem fog kelleni a kártya. Meg szerintem a magyar határ átlépésénél sem. Szóval hiába van, tőlem eddig még sehol, senki nem kérte. Tudom, hogy van pár hely otthon amihez kell otthon: meccs, uszoda, mozi, szállás, stb. De pl. legutóbb tőlünk a szálláson sem kérte senki a kártyát, pedig hivatalosan kellett volna... A jövő héten Somogybabodban sem fogják kérni  :kacsint: Amúgy is ez kb. azért van, mert csak kevesen mentek volna oltatni. Kell a népnek, hogy lám ér is valamit, ha már kötelezővé nem tehetik az oltást. :) Mindenesetre én kiváncsian figyelem külföldet is, hogy merre halad a világ kártyák, oltások tekintetében. Meg jobb is ezt személyesen megtapasztalni. Mivel ha csak internetről értesül vagy helyi ellenőrzéseket lát az ember, akkor azt hiheti, hogy minden ellenőrzés alatt áll. Közben meg...

Igen ezt én is tapasztaltam, a határellenőrzés szöges ellentétben áll gk-val azzal ami kommunikációt hall az ember. Ugyan megállítottak, ellenőrizték a személyit,  kérdezték, hogy hova, majd a "transit" varázsszóra csak intettek mind  a Szlovák és a Cseh határon is. Több alkalommal is az elmúlt hónapokban. Ellenőrizni meg nagyjából lehetetlen, hogy hova mész, illetve akár mobil követésel is lehetne, de minden egyes emberre érvényes bírói végzéssel? És ha kikapcsolom?  Reptéren ugyanakkor komolykodnak - ahogy hallom, de nincs saját tapasztalat.

Magamba szállva:
- Amikor átlépem a határt annak örülök, hogy nem kekeckednek.
- Amikor bemegyek a stadionba akkor meg annak, ha nem ontják magukból a kórokozót a köröttem levők (tudom, hogy elvben fertőzhetnek, de a gyakorlatban alacsony a kilihegett szám)


12
Kávézó zamatos témákkal / Re:Jó tudni!
« Dátum: 2021 Június, 04, 08:27:48 am »
Mivel a stadionban scanner alá tartod a bérleted, piuszkosul nem érdekléi, hogy min mutatod meg.
Egy koncertjegyen sem, amit otthon nyomtattál ki.
Egy fesztivál napi/hetijegy ára sokszorosa egy focimeccs árának és mégsem ültetnek rá semmilyen normális védelmet. Megveszed a tixan, kinyomtatod végül meglengeted belépésnél, cserébe kapsz egy karkötőt :)

Akkor szerinted ha lemásolod a jegyet vagy lefotózod, akkor bemehet vele a 2., 3. vagy sokadik személy? Hát nem, mert a rendszer tárolja, h beléptél, bent vagy. Na, ezért nem kell annyira komoly védelem, hisz neked is célod, hogy ne a szomszéd Pista vegyen részt a koncerten, hanem te. Annyi védelem meg van rajta, hogy ne lehessen bárki számára tetszőleges valid QR-t generálni csak úgy otthon. Szóval ez egy teljesen más use case, de mint látod, még itt is van védelem a rendszerben, csak működéséből adódóan más fajta, hisz központilag ellenőrzik, hogy XY id le lett olvasva, bent van. Fura lenne, ha nem lenne semmilyen kontroll. Tök mindegy, hogy ki scanneli be, az első jut be, az utána következő kint marad és/vagy reklamálhat. Szóval ebben az esetben az illetéktelen felhasználás:
1, kapásból kiderül
2, nem érdeke a jegy tulajdonosának, hogy lemásolják a QR-t, hisz ő fizetett érte

Ezt mondom én is. Ráadásul clear text mailben küldik, sima pdf csatolmányként.
A statikus QR kód is ezt a célt szolgálja, az URL-re elmegy bármelyik QR olvasó, post az ID és get a név, validity, akármi :)
Szerintem.
De nem nézegetem, használom  :sunyi:

Nem erted. Eltero use case-ek. Egyik esetben az a cel, h ne lehessen tobbszor bemenni ugyanazzal a qr-rel egy adott rendezvenyre. Tokeletes a statikus qr, mert kozpontilag van kezelve a rendezveny helyszinen id alapjan.

Masik eset: lefotozom a te qr-det. Te mesz "A" etterembe en "B" etterembe. Megtehetjuk? Meg! Na, erre valo amit leirtam korabban, h megneheziti az illetektelen felhasznalast.


de értem. Csak azt mondom, hogy sem a személyi azonosítókban, sem máshol nincs komoly védelem. A lakcímkártya konkrétan egy laminált papírlap.

Egébként átlag 5-10 évente irdatlan erőforrásokat ölünk bele, hogy a szerverről a kliensre pakoljuk át az üzleti logikát, authentikációt, majd vissza, majd megint oda, majd megint vissza, és így tovább :)

Jo akkor erted... :)

Javaslom nezd meg a lakcimkartyadat, mert azon is van olyan jeloles, ami a hamisitasat neheziti.
Az appokba meg mas fele biztonsag kell, ennyi.

Tehát igen, kérték a kártyát, személyit együtt, még mielőtt a beléptetőhöz mehettünk volna és szóltak előre, hogy készítsük elő. Zökkenőmentesen ment. Appot nem láttam senkinél (20-30 ember).

Amúgy mindenki azt dumálta köröttünk: közvetítik is ugyan, de hiányzott a feeling, mert egész más ott ülni élőben. És tényleg! :oke:


Mi nem rég jöttünk ki Svájcba kirándulni. A magyar-osztrák határon volt egyedül ellenőrzés, de még az ablakot sem kellett lehúznom. Intett, hogy haladjunk. :) Ő volt az egyetlen ember, akivel találkoztunk határnál. Sem Németországban, sem Svájcban nem volt még ember sem az átkelőnél. Tudom, biztos ez is a magas magyar átolottság és vakcínakártya miatt van.  :hahota: Itt Svácjban meg kb. szabadon lehet menni bárhova, a helyieknek sincs kártyájuk. (még kártyára sem futja nekik  :rohog:) Visszafelé tervezünk Ausztriában is kirándulni, szerintem ahhoz sem fog kelleni a kártya. Meg szerintem a magyar határ átlépésénél sem. Szóval hiába van, tőlem eddig még sehol, senki nem kérte. Tudom, hogy van pár hely otthon amihez kell otthon: meccs, uszoda, mozi, szállás, stb. De pl. legutóbb tőlünk a szálláson sem kérte senki a kártyát, pedig hivatalosan kellett volna... A jövő héten Somogybabodban sem fogják kérni  :kacsint: Amúgy is ez kb. azért van, mert csak kevesen mentek volna oltatni. Kell a népnek, hogy lám ér is valamit, ha már kötelezővé nem tehetik az oltást. :) Mindenesetre én kiváncsian figyelem külföldet is, hogy merre halad a világ kártyák, oltások tekintetében. Meg jobb is ezt személyesen megtapasztalni. Mivel ha csak internetről értesül vagy helyi ellenőrzéseket lát az ember, akkor azt hiheti, hogy minden ellenőrzés alatt áll. Közben meg...

Igen ezt én is tapasztaltam, a határellenőrzés szöges ellentétben áll gk-val azzal ami kommunikációt hall az ember. Ugyan megállítottak, ellenőrizték a személyit,  kérdezték, hogy hova, majd a "transit" varázsszóra csak intettek mind  a Szlovák és a Cseh határon is. Több alkalommal is az elmúlt hónapokban. Ellenőrizni meg nagyjából lehetetlen, hogy hova mész, illetve akár mobil követésel is lehetne, de minden egyes emberre érvényes bírói végzéssel? És ha kikapcsolom?  Reptéren ugyanakkor komolykodnak - ahogy hallom, de nincs saját tapasztalat.


13
Kávézó zamatos témákkal / Re:Jó tudni!
« Dátum: 2021 Június, 04, 07:27:21 am »
Mivel a stadionban scanner alá tartod a bérleted, piuszkosul nem érdekléi, hogy min mutatod meg.
Egy koncertjegyen sem, amit otthon nyomtattál ki.
Egy fesztivál napi/hetijegy ára sokszorosa egy focimeccs árának és mégsem ültetnek rá semmilyen normális védelmet. Megveszed a tixan, kinyomtatod végül meglengeted belépésnél, cserébe kapsz egy karkötőt :)

Akkor szerinted ha lemásolod a jegyet vagy lefotózod, akkor bemehet vele a 2., 3. vagy sokadik személy? Hát nem, mert a rendszer tárolja, h beléptél, bent vagy. Na, ezért nem kell annyira komoly védelem, hisz neked is célod, hogy ne a szomszéd Pista vegyen részt a koncerten, hanem te. Annyi védelem meg van rajta, hogy ne lehessen bárki számára tetszőleges valid QR-t generálni csak úgy otthon. Szóval ez egy teljesen más use case, de mint látod, még itt is van védelem a rendszerben, csak működéséből adódóan más fajta, hisz központilag ellenőrzik, hogy XY id le lett olvasva, bent van. Fura lenne, ha nem lenne semmilyen kontroll. Tök mindegy, hogy ki scanneli be, az első jut be, az utána következő kint marad és/vagy reklamálhat. Szóval ebben az esetben az illetéktelen felhasználás:
1, kapásból kiderül
2, nem érdeke a jegy tulajdonosának, hogy lemásolják a QR-t, hisz ő fizetett érte

Ezt mondom én is. Ráadásul clear text mailben küldik, sima pdf csatolmányként.
A statikus QR kód is ezt a célt szolgálja, az URL-re elmegy bármelyik QR olvasó, post az ID és get a név, validity, akármi :)
Szerintem.
De nem nézegetem, használom  :sunyi:

Nem erted. Eltero use case-ek. Egyik esetben az a cel, h ne lehessen tobbszor bemenni ugyanazzal a qr-rel egy adott rendezvenyre. Tokeletes a statikus qr, mert kozpontilag van kezelve a rendezveny helyszinen id alapjan.

Masik eset: lefotozom a te qr-det. Te mesz "A" etterembe en "B" etterembe. Megtehetjuk? Meg! Na, erre valo amit leirtam korabban, h megneheziti az illetektelen felhasznalast.


de értem. Csak azt mondom, hogy sem a személyi azonosítókban, sem máshol nincs komoly védelem. A lakcímkártya konkrétan egy laminált papírlap.

Egébként átlag 5-10 évente irdatlan erőforrásokat ölünk bele, hogy a szerverről a kliensre pakoljuk át az üzleti logikát, authentikációt, majd vissza, majd megint oda, majd megint vissza, és így tovább :)

Jo akkor erted... :)

Javaslom nezd meg a lakcimkartyadat, mert azon is van olyan jeloles, ami a hamisitasat neheziti.
Az appokba meg mas fele biztonsag kell, ennyi.

Tehát igen, kérték a kártyát, személyit együtt, még mielőtt a beléptetőhöz mehettünk volna és szóltak előre, hogy készítsük elő. Zökkenőmentesen ment. Appot nem láttam senkinél (20-30 ember).

Amúgy mindenki azt dumálta köröttünk: közvetítik is ugyan, de hiányzott a feeling, mert egész más ott ülni élőben. És tényleg! :oke:


14
Kávézó zamatos témákkal / Re:Jó tudni!
« Dátum: 2021 Június, 03, 08:10:38 am »
Mivel a stadionban scanner alá tartod a bérleted, piuszkosul nem érdekléi, hogy min mutatod meg.
Egy koncertjegyen sem, amit otthon nyomtattál ki.
Egy fesztivál napi/hetijegy ára sokszorosa egy focimeccs árának és mégsem ültetnek rá semmilyen normális védelmet. Megveszed a tixan, kinyomtatod végül meglengeted belépésnél, cserébe kapsz egy karkötőt :)

Akkor szerinted ha lemásolod a jegyet vagy lefotózod, akkor bemehet vele a 2., 3. vagy sokadik személy? Hát nem, mert a rendszer tárolja, h beléptél, bent vagy. Na, ezért nem kell annyira komoly védelem, hisz neked is célod, hogy ne a szomszéd Pista vegyen részt a koncerten, hanem te. Annyi védelem meg van rajta, hogy ne lehessen bárki számára tetszőleges valid QR-t generálni csak úgy otthon. Szóval ez egy teljesen más use case, de mint látod, még itt is van védelem a rendszerben, csak működéséből adódóan más fajta, hisz központilag ellenőrzik, hogy XY id le lett olvasva, bent van. Fura lenne, ha nem lenne semmilyen kontroll. Tök mindegy, hogy ki scanneli be, az első jut be, az utána következő kint marad és/vagy reklamálhat. Szóval ebben az esetben az illetéktelen felhasználás:
1, kapásból kiderül
2, nem érdeke a jegy tulajdonosának, hogy lemásolják a QR-t, hisz ő fizetett érte

Ezt mondom én is. Ráadásul clear text mailben küldik, sima pdf csatolmányként.
A statikus QR kód is ezt a célt szolgálja, az URL-re elmegy bármelyik QR olvasó, post az ID és get a név, validity, akármi :)
Szerintem.
De nem nézegetem, használom  :sunyi:

Nem erted. Eltero use case-ek. Egyik esetben az a cel, h ne lehessen tobbszor bemenni ugyanazzal a qr-rel egy adott rendezvenyre. Tokeletes a statikus qr, mert kozpontilag van kezelve a rendezveny helyszinen id alapjan.

Masik eset: lefotozom a te qr-det. Te mesz "A" etterembe en "B" etterembe. Megtehetjuk? Meg! Na, erre valo amit leirtam korabban, h megneheziti az illetektelen felhasznalast.


de értem. Csak azt mondom, hogy sem a személyi azonosítókban, sem máshol nincs komoly védelem. A lakcímkártya konkrétan egy laminált papírlap.

Egébként átlag 5-10 évente irdatlan erőforrásokat ölünk bele, hogy a szerverről a kliensre pakoljuk át az üzleti logikát, authentikációt, majd vissza, majd megint oda, majd megint vissza, és így tovább :)

15
Kávézó zamatos témákkal / Re:Jó tudni!
« Dátum: 2021 Június, 02, 20:09:17 pm »
Mivel a stadionban scanner alá tartod a bérleted, piuszkosul nem érdekléi, hogy min mutatod meg.
Egy koncertjegyen sem, amit otthon nyomtattál ki.
Egy fesztivál napi/hetijegy ára sokszorosa egy focimeccs árának és mégsem ültetnek rá semmilyen normális védelmet. Megveszed a tixan, kinyomtatod végül meglengeted belépésnél, cserébe kapsz egy karkötőt :)

Akkor szerinted ha lemásolod a jegyet vagy lefotózod, akkor bemehet vele a 2., 3. vagy sokadik személy? Hát nem, mert a rendszer tárolja, h beléptél, bent vagy. Na, ezért nem kell annyira komoly védelem, hisz neked is célod, hogy ne a szomszéd Pista vegyen részt a koncerten, hanem te. Annyi védelem meg van rajta, hogy ne lehessen bárki számára tetszőleges valid QR-t generálni csak úgy otthon. Szóval ez egy teljesen más use case, de mint látod, még itt is van védelem a rendszerben, csak működéséből adódóan más fajta, hisz központilag ellenőrzik, hogy XY id le lett olvasva, bent van. Fura lenne, ha nem lenne semmilyen kontroll. Tök mindegy, hogy ki scanneli be, az első jut be, az utána következő kint marad és/vagy reklamálhat. Szóval ebben az esetben az illetéktelen felhasználás:
1, kapásból kiderül
2, nem érdeke a jegy tulajdonosának, hogy lemásolják a QR-t, hisz ő fizetett érte

Ezt mondom én is. Ráadásul clear text mailben küldik, sima pdf csatolmányként.
A statikus QR kód is ezt a célt szolgálja, az URL-re elmegy bármelyik QR olvasó, post az ID és get a név, validity, akármi :)
Szerintem.
De nem nézegetem, használom  :sunyi:

16
Kávézó zamatos témákkal / Re:Jó tudni!
« Dátum: 2021 Június, 02, 14:34:22 pm »
Ha állampolgári jogod elutasítani az oltást, akkor az okostelót elutasítani is az kell legyen  :yoyo: :fetreng: :rohog:
Talán előbb a személyin, útlevélen, forgalmin, lakcímkártyán, adóazonosítós/TAJ számos kártyákon lenne célszerű. Tudtommal ez sincs sehol. Pedig azok elvben elég komoly azonosítók.

Ja felhívott tegnap az UPCVODA, hogy remek ajánlatuk van. Azonosítsam magam cégnévvel, székhellyel, adószámmal. Mondom menjen fel az e-cegjegyzék oldalra és bárki lekérheti 10 mp alatt, mert ezek nyilvános, közhiteles adatok, ezzel ugyan nem lesz beljebb, bárki mondhatja magát annak akit kérdez. Ráadásul azon a vodás számon hívott, ami tőlük van ugye... Maaaaaargit! Noooormális?

ui: ok, a személyiben már van

Senki sem mondta, hogy okostelefont kell használnod! Arra világítottam rá, hogy miért nem elegendő a QR kód lefotózása és milyen szolgáltatásokat tudsz beépíteni egy alkalmazásba, hogy az illetéktelen használatot elkerüld. (és akkor még ki sem térem arra, hogy akár az egyidejű aktív kódok száma is korlátozható lehet (pl. ha több telefonra telepítenéd ugyanazt), vagy pl. logolható, és ellenőrízhető, hogy volt-e váltás a plasztik kártya ellenőrzés és a mobil között. (ha aktiválsz-deaktiválsz egy mobil appot) és másnak adod a plasztik kártyát - ezt a váltást is lehet ellenőrizni, figyelni)
A QR fotózás a fentiek és a tegnap írtak miatt nem elégséges. De annyira nem, hogy még a bevásárló központok pl. Metro sem fogadja el, mert a "hordozóval" (még abban az esetben is, ha a hordozó csak egy A4-es lap) egyűtt tekintik hitelesnek. ( a mi esetünkben az app kellene, hogy hiteles legyen a biztonsági feature-ök beépítése miatt. Bár a hazai állami projekteket ismerve van olyan feltételezésem, hogy neked lesz igazad, hisz az itt leírtakról szó sem lesz, ellenben jó drágán lefejlesztették NER céggel, aztán a lánc legvégén meg egy egyetemista pár ezerért megjelenít egy statikus QR-t, ami a kártyán is van)

Még jó, hogy van lehetőség elutasítani az oltást. :) Csak mondom még egyszer, hogy piros zóna esetén és azóta sem láttam semmi előnyét a vakcína kártyának. Ráadásul, a kormány közleménye szerint is kb. augusztusig-szeptemberig lesz rá szükség. (node milyen, ha mint írtam eddig sem kérte tőlem senki? Nyáron meg amúgy is mindig a kerthelységben szoktam ülni... Szóval, húú, de kicsesztek volna velem... :)) Másrészt egy kártya, igazolás megléte az alábbiakat sem bizonyítja:
1, védett az illető (ha esetleg igen, akkor meddig?)
2, nem hordozó

Ezeket továbbra is csak a teszt bizonyítja.

Azért külön extra pont jár a kormányzatnak, hogy a Sinopharm technológiáját veszik át, ami bizonyítottan a leggyengebb hatásfokú vakcína, ill. elhalt vírussal dolgozik. Tudod mi kell az elhalt vírushoz...? Élő!!!!  :hahota: Szóval azt fogják tenyészteni. Oda sem neki, hogy nagy valószínűséggel a COVID-19 kínai laborból származhat....  :hahota:

Stimt.
Én meg holnap megyek meccsre, tehát kell. Gondolom a kiírás korábbi mint az app, de vélhetően beengednének mobilizével is.
Mivel a stadionban scanner alá tartod a bérleted, piuszkosul nem érdekléi, hogy min mutatod meg.
Egy koncertjegyen sem, amit otthon nyomtattál ki.
Egy fesztivál napi/hetijegy ára sokszorosa egy focimeccs árának és mégsem ültetnek rá semmilyen normális védelmet. Megveszed a tixan, kinyomtatod végül meglengeted belépésnél, cserébe kapsz egy karkötőt :)
Külföldön is csak ezzel találkoztam még. Meccsre is, koncertre is.17
Kávézó zamatos témákkal / Re:Jó tudni!
« Dátum: 2021 Június, 01, 22:10:06 pm »
https://hvg.hu/tudomany/20210531_vedettsegi_igazolvany_alkalmazas_eeszt_oltas?s=hk

Na, még két hét és használható is lesz vmire az app, olyanra, amire a kártya nem elég.
Már persze ha tud majd angolul!

Mondjuk én nem értem... Ezek szerint a határőröknek pl. Thaiföldön külön appja lesz minden országra? :) Vagy szólni kell neki, hogy töltse le az app store-ból? :) De ha csak Európát nézem, akkor is kérdés a használhatósága szerintem. Ha van országonként egy appod, akkor szuper dolog a megfelelőt indítani. :) Vagy lesz egy app mind felett, ami broadcastolja a QR-t az összes ország appjának? :)
A külföldiek elfogadják-e az app-ot/kártyát? Mert ugye vannak országok amik csak a nyugati vakcínával oltott embereket mentesítik a karantén/PCR teszt alól.

Ahova én utazom, ott zöld zónába sorolták Magyaro-t. Elég a személyi és semmi karantén. Nem azért mert lengetem a plasztikot, hanem mert sokunkat beoltották. Amihez én is hozzájárultam. Mások meg nem, miattuk csak mostanra lettünk ződek, de az utazási előnyeit persze ők is élvezhetik.
Ha csüt kimegyek majd a meccsre (u21 eb) akkor ott kérik, személyivel együtt. Az MLSZ kiírásban védettségi igazolvány szerepel, appról nem esik szó benne  :sunyi:

ui: az appot szerintem a mobilfüggőknek találták ki, mer' milyenmá', hogy nincs hozzá csak kártya? A plasztik QR kódját beolvasva egy bármilyen qr olvasóval és nettel megkapod a szüks adatokat és ennyi. Aki csak telót akar magával vinni fotózza le, nem bonyolult. Meccsre is többször mentem már be a telón tartott lefotózott bérletemmel.

Én konkrétan utaztam akkor is, amikor pirosban volt Magyarország és senkti sem érdekelt, hogy van-e védettségi igazolásom. Azt azért hozzáteszem, hogy amúgy sem fogadták volna el, mint ahogy most sem, ha komolyan veszik a piros zónát. :)

A QR fotózás jó ötlet... Az egyedüli baj vele, hogy egy QR-t tetszőleges példányban lehet fotózni, felhasználni... Na, pont ezért úgy szokás ezt megtervezni, hogy a QR-hez tartozik időbélyeg, és digitális aláírás, valamint a QR frissül minden 30 sec-ben a mobil eszközön (gyakorlatilag látod, hogy mindig új QR generálódik, mindig más lesz). Ezáltal kiszűrhető a hamisítás, illetéktelen felhasználás. Persze tudom, hogy ez nem így lesz ebben az appban, de ezt így szokás megoldani, ha a biztonság is fontos és ehhez kell az app.  :kacsint:

Ha állampolgári jogod elutasítani az oltást, akkor az okostelót elutasítani is az kell legyen  :yoyo: :fetreng: :rohog:
Talán előbb a személyin, útlevélen, forgalmin, lakcímkártyán, adóazonosítós/TAJ számos kártyákon lenne célszerű. Tudtommal ez sincs sehol. Pedig azok elvben elég komoly azonosítók.

Ja felhívott tegnap az UPCVODA, hogy remek ajánlatuk van. Azonosítsam magam cégnévvel, székhellyel, adószámmal. Mondom menjen fel az e-cegjegyzék oldalra és bárki lekérheti 10 mp alatt, mert ezek nyilvános, közhiteles adatok, ezzel ugyan nem lesz beljebb, bárki mondhatja magát annak akit kérdez. Ráadásul azon a vodás számon hívott, ami tőlük van ugye... Maaaaaargit! Noooormális?

ui: ok, a személyiben már van


18
Kávézó zamatos témákkal / Re:Jó tudni!
« Dátum: 2021 Június, 01, 21:43:51 pm »
https://hvg.hu/tudomany/20210531_vedettsegi_igazolvany_alkalmazas_eeszt_oltas?s=hk

Na, még két hét és használható is lesz vmire az app, olyanra, amire a kártya nem elég.
Már persze ha tud majd angolul!

Mondjuk én nem értem... Ezek szerint a határőröknek pl. Thaiföldön külön appja lesz minden országra? :) Vagy szólni kell neki, hogy töltse le az app store-ból? :) De ha csak Európát nézem, akkor is kérdés a használhatósága szerintem. Ha van országonként egy appod, akkor szuper dolog a megfelelőt indítani. :) Vagy lesz egy app mind felett, ami broadcastolja a QR-t az összes ország appjának? :)
A külföldiek elfogadják-e az app-ot/kártyát? Mert ugye vannak országok amik csak a nyugati vakcínával oltott embereket mentesítik a karantén/PCR teszt alól.

Ahova én utazom, ott zöld zónába sorolták Magyaro-t. Elég a személyi és semmi karantén. Nem azért mert lengetem a plasztikot, hanem mert sokunkat beoltották. Amihez én is hozzájárultam. Mások meg nem, miattuk csak mostanra lettünk ződek, de az utazási előnyeit persze ők is élvezhetik.
Ha csüt kimegyek majd a meccsre (u21 eb) akkor ott kérik, személyivel együtt. Az MLSZ kiírásban védettségi igazolvány szerepel, appról nem esik szó benne  :sunyi:

ui: az appot szerintem a mobilfüggőknek találták ki, mer' milyenmá', hogy nincs hozzá csak kártya? A plasztik QR kódját beolvasva egy bármilyen qr olvasóval és nettel megkapod a szüks adatokat és ennyi. Aki csak telót akar magával vinni fotózza le, nem bonyolult. Meccsre is többször mentem már be a telón tartott lefotózott bérletemmel.

El is dőlt, úgy néz ki haverok megveszik jegyeket és kimegyünk az elődöntőre :oke:
(2020/21 szezonban voltam össz 3 meccsen, nagyon megérte az éves bérlet  :fejelfalnak: )

19
Kávézó zamatos témákkal / Re:Jó tudni!
« Dátum: 2021 Június, 01, 21:02:49 pm »
https://hvg.hu/tudomany/20210531_vedettsegi_igazolvany_alkalmazas_eeszt_oltas?s=hk

Na, még két hét és használható is lesz vmire az app, olyanra, amire a kártya nem elég.
Már persze ha tud majd angolul!

Mondjuk én nem értem... Ezek szerint a határőröknek pl. Thaiföldön külön appja lesz minden országra? :) Vagy szólni kell neki, hogy töltse le az app store-ból? :) De ha csak Európát nézem, akkor is kérdés a használhatósága szerintem. Ha van országonként egy appod, akkor szuper dolog a megfelelőt indítani. :) Vagy lesz egy app mind felett, ami broadcastolja a QR-t az összes ország appjának? :)
A külföldiek elfogadják-e az app-ot/kártyát? Mert ugye vannak országok amik csak a nyugati vakcínával oltott embereket mentesítik a karantén/PCR teszt alól.

Ahova én utazom, ott zöld zónába sorolták Magyaro-t. Elég a személyi és semmi karantén. Nem azért mert lengetem a plasztikot, hanem mert sokunkat beoltották. Amihez én is hozzájárultam. Mások meg nem, miattuk csak mostanra lettünk ződek, de az utazási előnyeit persze ők is élvezhetik.
Ha csüt kimegyek majd a meccsre (u21 eb) akkor ott kérik, személyivel együtt. Az MLSZ kiírásban védettségi igazolvány szerepel, appról nem esik szó benne  :sunyi:

ui: az appot szerintem a mobilfüggőknek találták ki, mer' milyenmá', hogy nincs hozzá csak kártya? A plasztik QR kódját beolvasva egy bármilyen qr olvasóval és nettel megkapod a szüks adatokat és ennyi. Aki csak telót akar magával vinni fotózza le, nem bonyolult. Meccsre is többször mentem már be a telón tartott lefotózott bérletemmel.

20
Nubira/Lacetti/Cruze / Re:Lacetti/NubiraIII
« Dátum: 2021 Május, 31, 15:23:49 pm »
Gondolom a szelepek se zártak jól.

Szerintem azt kérdezi, hogy ha a gázáramlás alapvetően a motortól tarta  akat felé, majd onnana kipuff-on át a szabadba, akkor hogyan mehetett visszafele a motorba?

Koszi Attis! :)
Igen, erre gondoltam.


"... tart a kat felé..." én meg így akartam írni, na.

Oldalak: [1] 2 3 ... 288